10 bruiloft tips zodat jouw bruiloft super smooth verloopt

De beste tips van de ervaringsdeskundige trouwfotograaf. We tellen af naar nummer 1…

10. Verzamel alle digitale foto’s van de gasten voordat ze vertrekken. Als je al toelaat dat gasten mogen fotograferen op jouw bruiloft dan he. Veel gasten maken foto’s met een smartphone, maar vaak ook met mooie digitale camera’s. Waar die foto’s uiteindelijk blijven is meestal een raadsel. Ze worden vaak vergeten of het duurt maaaaaanden voordat die verre nicht zegt, als mosterd na de maaltijd : “oja, ik heb nog een paar foto’s van jouw bruiloft” . Duhhhhhh. Dus hoe los je dat op? Stel iemand aan die tijdens het laatste gedeelte van jouw bruiloft foto’s verzameld van de gasten. Je hebt alleen maar een laptop nodig en een lezer voor geheugenkaarten. Laat diegene simpelweg langs de gasten gaan om de geheugenkaartjes even kort te kopiëren naar de laptop. Superhandig. Op naar de belangrijkere bruiloft tips.

Bruiloft tips9. Vergeet elkaar niet. Jij en je partner staan in het middelpunt van belangstelling, de he-le dag. Door alle drukte, aandacht en vertier verlies je elkaar gauw uit het oog. Zelfs al ben je feitelijk de hele dag bij elkaar, it happens. Zorg dat je tijd voor elkaar in planned. Bijvoorbeeld de rit in de trouwauto. Alleen het bruidspaar en de chauffeur en voor de rest niemand in de auto. En de fotoshoot die vaak op het midden van de dag is, neem niemand mee. De trouwfotograaf is een professional en heeft meestal geen hulp nodig. Vaak neem hij/zij een afstandje van jullie tijdens foto’s maken en dan hebben jullie het moment lekker voor jezelf. Vergeet tijdens de foto’s soms de trouwfotograaf maar even en geniet van elkaar, hou elkaar vast, kijk elkaar aan, zeg lieve dingen. Elke trouwfotograaf zal jullie onderonsje tijdens de fotoshoot erg waarderen!

8. Let op de spullen. Het klinkt stom, want wie steelt er nou op bruiloften? Niets is minder waar. Een van de belangrijkere bruiloft tips. Foto apparatuur, portemonnees, jassen, muziek apparatuur en zelfs de doos waarin de enveloppen voor het bruidspaar bewaard worden. Het wordt allemaal weleens gejat. Niet vaak, maar het gebeurt. Duur grapje en je wordt er niet vrolijk van. Om nog maar te zwijgen over de reacties van alle ingehuurde professionals die dachten dat ze de gasten of de locatie konden vertrouwen. En wat nou als de camera met JOUW trouwfoto’s wordt gejat?
Beter voorkomen dan genezen dus laat jouw ceremoniemeester(s) een oogje in het zeil houden gedurende de dag. ZEKER op de doos met enveloppen waar al gauw een vermogen in terecht komt. Spreek ook af met de eigenaar van de trouw-, diner-, of feestlocatie welke ruimten openbaar zijn en waar je eventueel jouw spullen veilig kunt laten. Vaak is er wel een aparte kamer die op slot kan.

7. Voorkom awkward momenten, instrueer de gasten. Het bruidspaar loopt het stadhuis uit, getrouwd en wel. Overgoten door rijst stappen ze in de trouwauto en rijden weg. De gasten zwaaien ze enthousiast en glimlachend uit. En dan? “Henk, weet jij waar we heen moeten?” . “Ik ga eerst nog even naar de wc”. “Moesten we er al achteraan rijden of later pas?”. “Komen we hier nog terug?”… Allemaal voer voor verwarring en onduidelijkheid. Niets is vervelender dan een gast die 150km naar jouw bruiloft komt gereden en vervolgens om zich heen staat te staren, want hij/zij weet niet wat er van hem/haar verwacht wordt. Of het moment dat jullie als bruidspaar komen aangereden bij de ceremonie, maar de helft van de gasten is er nog niet.
Bruiloft tipsOf in de ochtend, wanneer de bruidegom zijn bruid bij de voordeur heeft ontmoet, en iedereen staat er doodstil omheen, af te wachten tot iemand zegt wat we gaan doen. Zo kan ik nog wel 100 momenten noemen die je liever wil voorkomen op jouw bruiloft. Al staat het op 7, dit hoofdstuk is misschien wel belangrijkste van de bruiloft tips. Daggasten weten vaak slechts 4 belangrijke tijden op jouw bruiloft (1.ontmoeting bruid/bruidegom 2.ceremonie 3.diner 4.feest/receptie). Meer dan dat weten velen niet en dus denken ze vaak “we lopen wel achter de anderen aan”. Maar die anderen denken dat ook…
Hoe voorkom je awkward momenten? Breng jouw gasten RUIM vooraf op de hoogte, maar ook op de grote dag zelf. Hoe? Een sheet/kaartje/printje/A5-velletje bij de trouwkaart steken met uitgebreide info. Of een email rondsturen met het programma. Of een Whatsapp groep aanmaken. Of een tijdelijke website aanmaken met handige info. Of, en misschien zelfs de beste tip EVER: Laat jouw ceremoniemeester op de bruiloft kaartjes/printjes uitdelen aan IEDERE daggast, met daarop de planning en broodnodige info. Beknopte maar duidelijk info dus, anders hebben de gasten geen zin om het allemaal te lezen. En leg gedurende de dag op verschillende plekken wat stapeltjes van deze kaarten neer zodat gasten ze zelf kunnen pakken wanneer nodig.

6. Plan een stomerij vóór de bruiloft. Een van de meest praktische bruiloft tips. Iedereen weet dat een witte jurk niet lang wit blijft op een bruiloft. Vaak gaat het bruidspaar kort na de bruiloft op huwelijksreis. En de trouwjurk? Die hangt dan in de kast. Als je 3 weken later terugkomt dan is het een stuk lastiger om de vlekken uit jouw trouwjurk te krijgen, dan dat je de jurk laat stomen vóór het vertrek.

Maak een afspraak om jouw trouwjurk direct na de bruiloft te laten stomen. Vraag desnoods aan vrienden of familie of zij de jurk naar een stomerij brengen. Maar doe het wel direct na de bruiloft. Scheelt een hoop zorgen wanneer je lekker uit een kokosnoot aan het drinken bent in een hangmat onder de evenaar…

5. No pictures please! Geen foto’s tijdens de ceremonie. Dit hoofdstuk lijkt wel in strijd met de eerste van de bruiloft tips maar het betreft hier voornamelijk de ceremonie. Vaak zie je dat gasten minutenlang naar het schermpje van de telefoon of de camera staren tijdens de ceremonie. Of tijdens andere belangrijke momenten. Ze willen ook die perfecte foto maken en dus hebben ze hun aandacht volledig op hun eigen fotomomentje gericht. Sommige gasten maken er een soort sport van en doen de hele dag niets anders dan tweede fotograaf spelen. Zonde. Ondertussen ontgaat het verhaal van de ambtenaar of een sprekend familielid ze totaal. En alles om hun heen. En de trouwfotograaf kan op deze momenten vaak geen normaal portret schieten van deze gasten. Ze blijven immers emotieloos naar dat schermpje staren. Jammer.
Eis de aandacht op (want daarvoor waren de mensen in eerste instantie uitgenodigd toch?) en maak voor de ceremonie (of ander moment) duidelijk dat er genoeg foto’s worden gemaakt door jouw awesome fotograaf. Je wil liever dat mensen actief meedoen en hun aandacht erbij houden. Ze zijn er voor jou.

Bruiloft tips4. Vergeet de camera. Het grootste gedeelte van de dag wil ik als trouwfotograaf liever niet dat je naar me kijkt. Ik vind jullie heus wel heel knap, lief en top hoor, hahaha. Ik bedoel te zeggen, laat je niet afleiden door fotocamera’s en blijf lekker in jouw moment of gesprek. Zie je een cameralens jouw kant op gemikt worden? Blijf doen wat je doet want dat wilde de fotograaf dus vastleggen. KIJK VOORAL NIET NAAR DE CAMERA :)
Klinkt heel gek, dus ik licht het even toe. Als fotograaf wil je vaak iemand op zijn/haar best fotograferen. Of wanneer ze heel grappig kijken. Of juist heel gek. Dat duurt soms even, want diegene is aan het praten of aandachtig aan het luisteren. De timing is belangrijk voor het maken van die perfecte foto. Dus je mikt als fotograaf alvast de camera de goede kant op en dan is het wachten op die mooie glimlach of dat gierende “ohhhhhhhh-gezicht” van jou. Die spontane gezichten trek je dus niet meer als je naar de camera kijkt. Je gaat je ineens anders gedragen. DUS: NEGEER LEKKER DE HELE DAG DE CAMERA’S…..tenzij men duidelijk vraagt of je heel even in de lens wil kijken zodat oma weer een foto heeft om in te lijsten.

3. Doe bij thuiskomt niet zo flauw. Aan deze bruiloft tips hou je nog jarenlange gespreksstof over. Je komt na de bruiloft thuis als getrouwd paar, misschien een beetje moe enzo. Je ziet dat er iemand wat grappigs heeft geflikt bij jou thuis. Bed vol rijst, haha, 500 bekertjes water op de grond, een kaartje op de deur met een naald en binnen 100 ballonnen (waar stiekem confetti in zit): Niet boos worden, niet chagrijnig doen, niet flauw doen…De mensen die dat gedaan hebben houden van jou. Nee echt, ze houden van jullie en dus wilden ze nog een leuk grapje uithalen om je te laten weten dat ze aan jullie denken zelfs al is de bruiloft voorbij. Vaak hebben vrienden of familieleden urenlang tijd en moeite gestoken in een leuk “onthaal” bij jou thuis. Gun die mensen hun lolletje (ze hebben tenslotte de hele dag naar jou moeten kijken en luisteren) en doe niet zo flauw door bijv. meteen de bezem te pakken of a la de minute een hotel te pakken.
Maak er gewoon een leuk moment van. Maak leuke foto’s van jullie reacties (Acteer als het moet. Doe nou maar.) of steek lekker de draak met de grapjes die bij jullie thuis zijn uitgehaald en geniet nou maar van het moment. Jij stuurt gewoon diezelfde nacht of de volgende ochtend een appje/bericht naar je naar de vrienden/ceremoniemeesters waarin je zo verbaasd, geschrokken en vooral lacherig mogelijk overkomt. Laat merken dat je het suuuuuper on-cool vindt en grappig tegelijk. Zie er de lol van in en jouw vrienden kunnen ook weer rustig slapen. En je stuurt ook een paar foto’s. Ja dat doe je wel. Vinden ze leuk ;)

Bruiloft tips2. Laat jouw bruiloft overal in terugkomen. De op-een-na-belangrijkste van de bruiloft tips. Bezuinig niet op details en kleed jouw bruiloft aan. Zorg dat jij en ook jouw gasten op elke locatie en in alle ruimten zien dat JOUW BRUILOFT aan de gang is. Dat gaat vaak samen met versiering. Daggasten zien graag een stukje herkenning op de verschillende locaties. De trouwfotograaf ook! Die legt ALLES vast. Je wilt echt niet alleen maar gezichten in dat trouwalbum maar ook detailfoto’s natuurlijk. Dus zorg voor herkenning en aankleding. Bijv. in de vorm van bloemen of linten of ballonnen of andere items op elke locatie. We kiezen voor het gemak de bloemen. Dezelfde bloemen als het boeket bijv. en dan het liefst in dezelfde samenstelling en dezelfde kleur. Hang ze aan de deur of zet ze op sokkels voor de deur waar de bruid ’s ochtends wordt opgehaald. Verwerk dezelfde bloemen in de corsages voor de gasten. Neem de bloemen daarna mee en zet ze mooi neer bij de ceremonie. Gebruik dezelfde kleur van de bloemen in de linten voor aan de auto’s. Zet ook bloemen op de tafels bij het diner. En op de sta tafels bij de receptie. Etc. etc. Zorg voor eenheid en herkenning. It’s all about details…

1. Plan jouw bruiloft ruim. PLAN RUIM. De aller-aller-belangrijkste van de bruiloft tips:PLAN. RUIM. Ik wil even zeker weten dat je deze tip niet vergeet dus: PLAN. RUIM. Al talloze keren zag ik het vanaf de zijlijn gebeuren: het bruidspaar is ruim voor het einde van de bruiloft chagrijnig, geïrriteerd, moe, etc. En ze kijken terug op een hoop stress. (oh enne…dat zie je dan vervolgens achteraf ook op de foto’s die van jou gemaakt zijn…). De dag gaat als een malle voorbij. Het sfeertje is niet helemaal lekker. Veel stiltes. Allemaal omdat het programma van de dag vaak te krap gepland is. Wat nou als je een lekke band krijgt? Kun je dan ergens op de dag 30 minuten inlopen? Wat nou als er veel daggasten vast staan in files? Wat nou als de taart is omgevallen? Wat nou als het Het bruidspaar (en dus de trouwfotograaf ook) heeft steeds haast, loopt op de tenen, geen tijd voor de gasten, geen tijd voor elkaar. Plan je alles te krap dan vraag je om stress. Plan je alles strak en loopt er in de ochtend iets uit, dan werkt het vaak door in de middag en avond. En dat vindt niemand grappig. De visagist niet, de kapper niet, de bloemist niet, de ceremoniemeester niet, de fotograaf niet, de ambtenaar niet, de taartenmaker niet, de chefkok niet, de eigenaar van de feestlocatie niet, jij niet, ik niet. Of wil je dat al deze mensen achteraf denken “Wat een stress op die bruiloft. Wat een chagrijnige bruid. Wat een rotsfeer…”. Nee dat wil je niet.
Plan buffers in zodat je af en toe kan uitlopen zonder stress. Plan extra tijd in zodat je af en toe gezellig met elkaar kunt kletsen. Plan meer tijd voor allerlei momenten dan je denkt nodig te hebben. Ritje van 20 min? Plan 30 min. Fotoshoot duurt 1 uur? Plan 75 min. Ceremonie duurt 45 min? Plan 75min want je vergeet waarschijnlijk de felicitaties die er vlak na komen. En de groepsfoto’s. En iedereen gaat tussendoor eerst even uitgebreid roken, plassen, even wat uit de auto halen. Fashionably late op een bruiloft is dus not done. Tenzij je graag moe en verkrampt van de stress jouw huwelijksnacht in wil gaan… om te slapen ;)

Heb je hier wat aan gehad? Laat het mij even weten in een reactie. Vind ik leuk :)

Fotograaf Utrecht